DAB lokaal onderzoek 2023

Frequentie planning, zerobase, ontvangstproblemen, gevoeligheid van tuners, de beste antenne opstelling en omgevallen masten

Moderator: admin6

Plaats reactie
glokhoff
Berichten: 859
Lid geworden op: 27 jan 2013 14:03

DAB lokaal onderzoek 2023

Bericht door glokhoff »

In het voorjaar van 2023 heeft de NLPO een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen met de tijdelijke DAB allotments in Laag 6, als voorbereiding op de definitieve uitrol die voorzien is voor 2024. In Juni is hierover een persbericht uitgegaan met de belangrijkste conclusies - zie https://www.nlpo.nl/NLPO-verkent-opties ... 2B-netwerk .

Helaas is het door de gebruikte systematiek en rapportage niet mogelijk om met getallen onderbouwde conclusies te trekken. Dit is jammer, aangezien dit een beter inzicht kan geven in hoeverre de conclusies ook echt gedragen worden door de vergunninghouders, en of er daarbij bij voorbeeld belangrijke verschillen zijn tussen publieke en 'commerciële' stations.

Inmiddels is ook een start gemaakt met de procedure om te komen tot een verdeling van nieuwe DAB vergunningen voor lokale omroep. Als eerste is een internetconsultatie over een wijziging van het nationaal Frequentie Plan opengesteld: https://www.internetconsultatie.nl/digitalisering/b1 De verwachting is dat ook de modelvergunningen binnenkort nog in consultatie komen.

Daarom wordt een poging ondernomen om de gedachten over de toekomstige uitrol van Lokale DAB in Nederland meer gedetailleerd in kaart te brengen. Getracht wordt om met een vragenlijst de verschillende aspecten die daarbij overwogen dienen te worden langs te gaan. Doel is een duidelijk beeld te krijgen hoe de definitieve lokale DAB ensembles naar tevredenheid van de publieke en commerciële stations kunnen worden gerealiseerd.

De vragenlijst is te vinden via de website www.DABlokaal.nl of direct op https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... g/viewform
Het invullen kan wel even duren, met name voor bestaande vergunninghouders. Maar het blijft een kleine investering van Uw tijd om een duidelijk inzicht te krijgen in de wensen voor toekomstige vergunningen.

Invullen kan t/m 15 September 2023. Daarna zal er een rapport worden gemaakt en gepubliceerd op DABlokaal.nl, met de resultaten. De deelnemers zullen dit ook ontvangen op het door hen opgegeven email adres. Het zal een lijst van deelnemende organisaties bevatten, maar de resultaten zullen geanonimiseerd worden, zodat ieder daaruit conclusies kan trekken, zonder antwoorden te herleiden naar individuele deelnemers.

Het doel is een objectief beeld te kunnen geven van de wensen die leven rond lokale DAB, opdat een groot draagvlak kan worden verkregen voor het te voeren beleid. Het rapport zal dan ook worden ingezonden als reactie op de internet consultaties door de overheid.
Plaats reactie