Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Vragen over de online radio? Dit forum is voor alles omtrent online radio.

Moderator: admin6

Plaats reactie
Your Choice
Berichten: 81
Lid geworden op: 19 mar 2014 21:09

Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Bericht door Your Choice »

Beste radiomakers,
Ik ben benieuwd of jullie werken met 1 pc met de playout software en stereotool samen op 1 pc of hebben jullie alles gescheiden?
Scheelt namelijk ook enorm of je werkt met de low lantency monitoring optie voor terugluisteren.

Zelf heb ik een behoorlijke snelle processor waarin nu alles op 1 pc draaid en maak ik ook gebruik van de low latency monitoring. Tijdens dit alles zit de cpu op 35%. Wat ik wel af en toe heb is dat als het beeld terugkomt vanuit de screensaver dat er een korte hapering in het geluid zit.
Gebruikersavatar
big T
Berichten: 4255
Lid geworden op: 25 jul 2004 01:59

Re: Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Bericht door big T »

ik heb een I7 1e generatie en daar zit de cpu zo rond de 30 %.
Geen hiks of kliks op de oude klaptop :D
Gebruikersavatar
remco_k
Berichten: 5563
Lid geworden op: 06 sep 2003 16:35

Re: Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Bericht door remco_k »

Kan prima op 1 pc, als 'ie snel genoeg is.
Maar of het verstandig is, is een 2e. Als er iets met die ene pc aan de hand is (defect, windows updates, virus, you name it), dan heb je meteen niets meer. Om die reden spreid ik juist vaak zaken over meer dan 1 pc (of meer dan 1 vm). Dat geeft je de ruimte om dingen heen en weer te schuiven zonder in paniek te hoeven raken als er wat onverwachts gebeurd.

Wat betreft screensavers ( en andere energie beheer oplossingen): altijd al deze opties tot op het bot van het moederbord uitschakelen. En al helemaal geen screensaver. In mijn wereld is er maar één energiebesparende handeling toegelaten en dat is de monitor in slaap laten vallen na X tijd. De rest is recept voor problemen.
Een cassettebandje was genoeg | Alles kan stuk
Goedkope Shoutcast2 SSL stream? Kijk op digiplay.nl.
rmtech
Berichten: 52
Lid geworden op: 20 aug 2021 16:44

Re: Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Bericht door rmtech »

Als het hobbymatig is en het niet erg is als het af en toe niet beschikbaar is, lekker op 1 PC doen. Als je er geld mee verdient en het voor honderden mensen doorlopend 24/7 up moet zijn: dan losse computers gebruiken.
Gebruikersavatar
big T
Berichten: 4255
Lid geworden op: 25 jul 2004 01:59

Re: Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Bericht door big T »

big T schreef: 04 dec 2023 22:37 ik heb een I7 1e generatie en daar zit de cpu zo rond de 30 %.
Geen hiks of kliks op de oude klaptop :D
Even bij stellen, het is geen I7 maar een I5 processor.
Johnny_
Berichten: 95
Lid geworden op: 16 nov 2023 23:17

Re: Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Bericht door Johnny_ »

Ik gebruik het op mijn stream via een systeem als vst plugin in proppfrexx draait als een tiet, uitvoer zonder mengpaneel voor non-stop prima. na der hand ga ik dit wel anders doen, en kies ik doch uit veiligheid voor een pc, maar de centjes zijn even op en alles uit eigen zak betalen inlcusief nieuws, maar das ander topic
Your Choice
Berichten: 81
Lid geworden op: 19 mar 2014 21:09

Re: Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Bericht door Your Choice »

Denk dat over het algemeen met stand alone of vst plugin het op 1 pc kan, maar wil je de low latency monitor erbij aan willen dat dat wel dusdanig vraagt dat het beter is dit te splitsen op 2pcs. Tenminste zoals ik het zelf ervaar.
Toen ik zonder de low latency werkte dus alleen stereotool de stream op ging het prima.
Maak gebruik van een i7 btw :smile:
Johnny_
Berichten: 95
Lid geworden op: 16 nov 2023 23:17

Re: Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Bericht door Johnny_ »

Ik draai ales op een i3 10the generatie. Gaat als een tierelier!
Indy
Berichten: 11
Lid geworden op: 04 mar 2021 16:39

Re: Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Bericht door Indy »

Zoals Johnny draai ik ook proppfrexx met een vst plugin die stereotool draait. Dit draait in een ESXi virtual machine. Deze moet echter binnenkort op de schop. Sorry, wordt even een lang verhaal, maar uiteindelijk kom ik weer terug op de vraag stereotool+playout op 1 pc.

De ESXi host draait een aantal dingetjes:
- Windows 10 met Proppfrexx en Stereotool VST plugin
- Ubuntu met Shoutcast server
- Photon OS met docker, waarin een aantal containers draaien: Nginx proxy en webserver voor de website. MySQL voor de database, een Java backend server en certbot die om de zoveel tijd het SSL certificaat van de webserver vervangt.

De host is een Ryzen7 5600g octacore met 32gb geheugen en een 1TB SSD.
Proppfrexx zelf heb ik 24gb geheugen gegeven en maar 2 cores en draait als een tierelier, maar als ik kijk naar het geheugen gebruik: slechts 15% is in gebruik in totaal (3.5GB) en de 2 cores worden voor 30% gebruikt.

Draait allemaal prima, waarom moet het op de schop?
Omdat ESXi sinds kort niet langer gratis is (en tussen de €1000-€5000 gaat kosten), ga ik tegen een probleem aan lopen wanneer ik de computer moet herinstalleren. Dat probleem wil ik voor zijn, en heb intussen leuke nieuwe mini computers besteld. Dit zijn super energie zuinige Intel n100 cpu's. De opvolgers van de Atoms.
Heb 130 euro betaald per stuk. Die hebben dan die n100 chip, 12GB geheugen en 512GB SSD.
Heb ze al gebenchmarked, en presteren gelijkwaardig aan een 8e generatie i3. Maar dan met een stroomverbruik van slechts 6W.

Ik ben van mening dat 1 zo'n pctje met gemak Proppfrexx kan draaien met de Stereotool VST plugin. Heeft voldoende geheugen en cpu power daar voor. Dan ben je echt voor 130 euro klaar.
De andere dingen zoals Shoutcast en de webserver neem ik nog zo'n computertje voor, maar deze kan dan ook andere websites draaien die ik thuis gebruik, zoals Home Assistant en dergelijke.

Die twee samen verbruiken dan tot 12W aan stroom, wat dan weer ideaal is om achter een UPS te hangen, zodat het lang op een backup batterij kan blijven draaien.

Zodra ik hier aan toe kom, laat ik dat wel even weten.
Gebruikersavatar
sverrips
Berichten: 637
Lid geworden op: 03 apr 2011 15:53

Re: Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Bericht door sverrips »

rmtech schreef: 09 dec 2023 11:59 Als het hobbymatig is en het niet erg is als het af en toe niet beschikbaar is, lekker op 1 PC doen. Als je er geld mee verdient en het voor honderden mensen doorlopend 24/7 up moet zijn: dan losse computers gebruiken.
Volgens mij moet je dan zelf voor een redunantie zorgen, dat zou dan uit de pot geld moeten komen die binnenkomt. Iets meer weten over redunantie, https://www.foanederland.com/wat-is-een ... t-systeem/

Zelf draai ik stereotool en radio automatisering op de dedicated server in het datacenter, evenals de stream. Wat gezegd wordt om dingen te spreiden, is door mij bewust niet gedaan. Door 1 systeem te hebben dat alles kan draaien, hoef je ook maar 1 systeem te backuppen die in mijn geval helemaal op Debian 12 draait.

Nu kan ik iets vertellen over het kapot gaan van zo'n systeem en dat is vorige week dinsdagmiddag gebeurd waarbij de harddisk kapot ging. Deze is in 5 minuten in het datacenter vervangen door de support medewerkers daar. Zelf had ik een image die 14 dagen oud was. In die 14 dagen is er amper wat veranderd (er zijn langere images bij mij, maar die zijn offline en in Wageningen. Datacenter zit zelf in Naaldwijk). Waarom geen redunantie ? Voor mij is dat dus niet te betalen. Gezien dat het internet radio station totaal geen geld binnen haalt en opbrengt en mij 250 euro per maand uit mijn portomonee kost, zijn alle extra's niet in beeld. Op het moment dat deze down gaat, gaat deze down incl. 18 luisteraars op dat moment die ik vrijwel in de middag heb constant. Het zij zo. Downtijd van 4 uur aangezien er even 600 GB op die nieuwe harddisk gezet moet worden als image. Maar wat is 4 uur down op 4 jaar dat het gedraait heeft ? Is dat redunantie waard denk ik dan ? Het belangrijkste is wel, zorg dat je backups hebt ! Ik vind het een must, een image te hebben waarop alles werkt en met 1 recovery opdracht terug kan zetten waarvan ik weet daat deze dan weer draait. Dat heb je niet bij spreiding waarbij elk machine zijn eigen taak heeft en mij wat te duur wordt. Het moet leuk blijven ! Wel schrikbarend is dat het datacenter aangaf dat 90% van de server huurders geen backup hebben, terwijl je daar zelf voor moet zorgen. Dat is bekend en duidelijk als je een dedicated server afneemt. Bizar dus !
https://progressieverock.nl ( de progzender van ONS ALLEMAAL )
Indy
Berichten: 11
Lid geworden op: 04 mar 2021 16:39

Re: Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Bericht door Indy »

Je hebt helemaal gelijk, je moet gewoon afwegen wat het kost en wat het waard is, en welke verplichtingen je hebt, of welke je jezelf oplegt.

Ik kom zelf af van een publieke lokale radio zender. De gemeente is gefuseerd, onze ether frequentie is door de grote boze wolf opgeslokt en we draaien nu enkel nog online. In feite heb ik daarmee beide werelden gezien.

Redundantie? Bij een ether zender: Ja, absoluut, je hebt het mandaat om radio te verzorgen voor de luisteraars van de gemeente. Je hebt ook een verplichting naar je adverteerders om hun reclame spots uit te zenden. We hadden alles dubbel uitgevoerd, maar naast een enorme prijs brengt het nog meer problemen met zich mee. Je moet de keuze maken of de redundant pc's aan of uit staan. Staan ze uit: Succes met je SSD, die is na een jaar wel weer vergeten wie je bent. Staan ze aan, dan zit je waarschijnlijk aan dubbele licentiekosten vast, betaal je ook dubbel voor stroom, en slijten ze net zo hard als je live omgeving, en met een beetje pech falen ze op hetzelfde moment. Komt ook nog eens bij dat, naast dat je 2x zo veel pc's nodig hebt, ook een netwerk systeem dat in een hogere categorie valt.

Ga je dan kijken naar online only.
Redundancy is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Je hele uitzendlijn is veel eenvoudiger en kan in feite op 1 computer, en als je hier een image van hebt, heb je die ook zo weer terug gezet.
Het probleem hier is echter: deze downtime mag niet al te lang zijn anders haken luisteraars af. Luisteraars die je toch heel graag wil houden. Zeker als het vaak gebeurt.
Ik host de radio zender nu gewoon vanaf mijn glasvezel verbinding thuis. (Het blijft toch een lokale radio zender hè). Maar dat brengt wel met zich mee dat je de boel ook stabiel moet houden. Zo was onze energiebeheerder pas in de straat bezig om 'het net' te verzwaren, daar voor moest de stroom er 6 uur vanaf. Die dag zijn er veel luisteraars afgehaakt, en duurde zeker 2 weken voordat die weer terug kwamen. Datzelfde kan ik mij indenken dat er gebeurt wanneer de server hardware stuk is en vervangen moet worden.

Als je die twee opties met elkaar vergelijkt, zie ik wel een paar verschillen:
Als het met een alles-in-één computer mis gaat, dan gaat het goed mis, dan stopt de uitzending.
Met de ether zender hadden we heel veel failovers. Als de playout pc crasht, hadden we nog een silence detector die het overnam. Aan de andere kant waren er ook veel meer dingen die stuk konden gaan.

Waar het echt op neer komt is: Hoe snel ben je weer in de lucht?
Met redundancy ben je sneller in de lucht, je start gewoon een backup pc op, en schakelt wat kabeltjes om.
Maar... wat vaak vergeten wordt is: hoe snel ben je het probleem aan het oplossen?
Ik neem aan dat de meesten onder ons ook een normale baan hebben, en veelal een kantoorbaan.
Als mijn online zender uit valt, kan ik dat meestal vanaf kantoor direct oplossen. Duurt wel even om een backup terug te zetten, maar ik kan dat redelijk snel aanzetten waar ik ook ben.
Maar met een redundante live studio ligt dat wel anders. Dan moet ik eerst naar de studio toe. Lastig als je visite hebt, of aan het werk bent. Dus voordat je daar bent, kun je goed al een uur verder zijn.

Dus ja, geen redundancy hebben is prima zodra je maar snel de boel kunt herstellen.
Johnny_
Berichten: 95
Lid geworden op: 16 nov 2023 23:17

Re: Stereotool en playout op 1 pc of op beide apart

Bericht door Johnny_ »

Indy schreef: 19 apr 2024 09:31 Zoals Johnny draai ik ook proppfrexx met een vst plugin die stereotool draait. Dit draait in een ESXi virtual machine. Deze moet echter binnenkort op de schop. Sorry, wordt even een lang verhaal, maar uiteindelijk kom ik weer terug op de vraag stereotool+playout op 1 pc.

De ESXi host draait een aantal dingetjes:
- Windows 10 met Proppfrexx en Stereotool VST plugin
- Ubuntu met Shoutcast server
- Photon OS met docker, waarin een aantal containers draaien: Nginx proxy en webserver voor de website. MySQL voor de database, een Java backend server en certbot die om de zoveel tijd het SSL certificaat van de webserver vervangt.

De host is een Ryzen7 5600g octacore met 32gb geheugen en een 1TB SSD.
Proppfrexx zelf heb ik 24gb geheugen gegeven en maar 2 cores en draait als een tierelier, maar als ik kijk naar het geheugen gebruik: slechts 15% is in gebruik in totaal (3.5GB) en de 2 cores worden voor 30% gebruikt.

Draait allemaal prima, waarom moet het op de schop?
Omdat ESXi sinds kort niet langer gratis is (en tussen de €1000-€5000 gaat kosten), ga ik tegen een probleem aan lopen wanneer ik de computer moet herinstalleren. Dat probleem wil ik voor zijn, en heb intussen leuke nieuwe mini computers besteld. Dit zijn super energie zuinige Intel n100 cpu's. De opvolgers van de Atoms.
Heb 130 euro betaald per stuk. Die hebben dan die n100 chip, 12GB geheugen en 512GB SSD.
Heb ze al gebenchmarked, en presteren gelijkwaardig aan een 8e generatie i3. Maar dan met een stroomverbruik van slechts 6W.

Ik ben van mening dat 1 zo'n pctje met gemak Proppfrexx kan draaien met de Stereotool VST plugin. Heeft voldoende geheugen en cpu power daar voor. Dan ben je echt voor 130 euro klaar.
De andere dingen zoals Shoutcast en de webserver neem ik nog zo'n computertje voor, maar deze kan dan ook andere websites draaien die ik thuis gebruik, zoals Home Assistant en dergelijke.

Die twee samen verbruiken dan tot 12W aan stroom, wat dan weer ideaal is om achter een UPS te hangen, zodat het lang op een backup batterij kan blijven draaien.

Zodra ik hier aan toe kom, laat ik dat wel even weten.
Heb je mischien een linkje van deze n100 chip pcs?.
Plaats reactie