Testen met AI Radio DJ

Alles over software pakketten voor jouw station.

Moderator: admin6

fhughes
Berichten: 19
Lid geworden op: 17 jul 2023 06:59

Re: Testen met AI Radio DJ

Bericht door fhughes »

Dit is een brief voor jullie die me wat ondersteunen willen. Ik ben blij me hier te kunnen uiten zodat het allemaal op de been komt. De laatste weken heb ik veel nagedacht over mijn toekomst en ik heb daarvoor mijn leven voor ingezet, een leven waarvan ik zo'n hele tijd in ontwikkeling ben geweest, zowel technisch als persoonlijk. Ik maak geen grote plannen, maar wat ik doe is iets dat ik erg mee voel met en dat ik ervoor waard ben. Het gaat mij niet om het geld, of hoeveel mensen ik helpen kan of wat voor effect ik heb op de wereld. De kanttekening die ik nu zet is dat als wij iets nieuws brengen (en daarin blijven) en dan een partij/bedrijf inschakelen om het verder te promoten, dit allemaal aan ons eigen risico en onze eigen manier van doen zal binden. Dit is niet zo dat we iets maken en anderen de rest ervan willen meebrengen, of iemand anders een deel van wat wij verzinnen krijgen voor niets. Dit is een keuze waarover ik naast mijzelf heb moeten denken en uiteindelijk besloten dat ik niet naar de grote geldwagens wil, maar blijf doen dat ik eigenlijk heb gemaakt en dat ik zelf ervoor zorg dat het bijblijft. Ik blijf hiervoor steunen door mijn werk te doen en iets beters te creëren dan wat al op de markt is. Ik ben blij om zo'n reactie te krijgen van jullie die me ondersteunen willen, maar ik hoef niet te zeggen dat het eigenlijk voor mezelf gaat en niet voor iemand anders. Ik wens jullie alles goed!
Gebruikersavatar
sverrips
Berichten: 563
Lid geworden op: 03 apr 2011 15:53

Re: Testen met AI Radio DJ

Bericht door sverrips »

We gaan starten met nieuws voorgelezen door AI. Alles blijft voorlopig wel in het engels, dat heeft een aantal redenen. 1 van de redenen is dat de uispraken in het Nederlands niet goed zijn momenteel. Tweede reden is dat het wereldwijde demo is en de meeste mensen op de wereld engels spreken en kunnen verstaan. Verder blijkt vanwege een telefoontje die ik vandaag had, dat een van de landelijke omroepen in Hilversum ook belangstelling toonde. Ik had ondertussen toch ook wel een beetje verwacht dat radio automatiseringen icm AI zo langzamehand wel als paddestoelen uit de grond zou komen, maar het is nog erg stil wereldwijd.
https://progressieverock.nl - De progzender van ONS ALLEMAAL !
Gebruikersavatar
sverrips
Berichten: 563
Lid geworden op: 03 apr 2011 15:53

Re: Testen met AI Radio DJ

Bericht door sverrips »

Nog steeds bezig met AI, ondertussen iets verder en erachter gekomen dat het allemaal niet veel voorstelt. Ik zal een stuk code plaatsen als voorbeeld wat overigens echt werkt en in mijn automatisering zit. Je kunt het dus ook zelf gebruiken als je er enigsins iets van weet. De onderstaande code zorgt via tgpt dat de tekst gecreeeerd wordt door AI via chatgpt van Microsoft/openAI. De tekst komt terug als een tekstbestand en wordt opgeslagen voor later als ik er iets mee wil. Daarna wordt het door espeak-ng uitgesproken als een wav bestand en die wordt in de automatisering gedraaid.

Er zijn wat kanttekeningen. tgpt werkt goed en zwerft voor linux op het internet rondt.
espeak-ng is vrij beroerd (zal hier een voorbeeld opname plaatsen), maar heeft geen internetsite of een andere dienst nodig de tekst uit te spreken. Mooi is het niet, maar het draait wel standalone, je heb dus geen netwerk nodig om toch een Nederlandse uitspraak te hebben. Voor de uitspraak is mbrola-NL2 gekozen die het beste lijkt.

Alleen tgpt heeft een internetverbinding nodig om de tekst af te handelen. Ik heb gpt4all geprobeerd, een AI die offline werkt waardoor helemaal geen internet meer nodig zou zijn. Echter twee keer of meer een vraag stellen waarom de bananen krom zijn, levert dezelfde output op steeds. Dus niet geschikt, een muziektrack zou dan steeds dezelfde afkondiging krijgen, iets waar je variatie in wilt.

De magische code wat achteraf niet zoveel voor stelt (nu ik er wat langer met de materie werkt) :

Code: Selecteer alles

[#!/bin/bash
tgpt -u
#
text="Kondig deze muziektrack aan op radio station Linux Radio punt Tools, geef geen tijd of dagaanduiding aan en geef er een korte informatie in het Nederlands over : "
#
song="$1"
name=$(basename "${song%.*}")
#
track=`date +%F-%T`
#
tgpt -w "$text ${name/ - /. - }" > "/home/lrt/ai-voices/$track.dj"
#
/usr/bin/espeak-ng -f "/home/lrt/ai-voices/$track.dj" -v mb-nl2 -s 150 -w "/tmp/track.wav"
#
ffmpeg -y -i "/tmp/track.wav" "/home/lrt/ai-voices/$track.flac"
echo "$1" > "/home/lrt/ai-voices/$track.txt"
#
/usr/bin/normalize-audio "/tmp/track.wav" > /dev/null 2>&1
/usr/bin/sox "/tmp/track.wav" "/home/lrt/mediafiles/diskjockey/Artificial Intelligence DJ.wav" pad 1 5 > /dev/null 2>&1

De tekst die AI genereer is als volgt (en telkens weer anders):


Beste luisteraars van Linux Radio, we hebben een speciale track voor jullie klaarstaan. Het is het nummer "Intimiteit" van de Nederlandse band Kadanz.

"Intimiteit" is een prachtig melodisch nummer dat de perfecte balans tussen pop en rock raakt. De band Kadanz, bestaande uit ervaren muzikanten, weet met dit nummer een bijzondere sfeer te creëren. De teksten vertellen over de kracht van vertrouwelijkheid en het belang van verbinding in relaties.

Dus leun achterover, ontspan en geniet van "Intimiteit" van Kadanz, hier op Linux Radio punt Tools.


Het klinkt als volgt (zonder dat je internet dus nodig heb voor de uitspraak) :

https://linuxradio.tools/espeak.flac

Het is ondertussen duidelijk dat als je tgpt goed gebruikt en een goede text naar voice dienst afsluit (dus geen espeak-ng gebruikt), dat het dan allemaal zo gemaakt is en niet veel voorstelt om AI te intrigeren binnen een radio automatisering. Het leek heel bijzonder, maar ik denk dat bijna iedereen dit kan bedenken en maken die een beetje kan programmeren. Het verbaasd me nog steeds dat er nog steeds geen paddestoelen dat groeit als kool uit de grond komt.
https://progressieverock.nl - De progzender van ONS ALLEMAAL !
Petertje
Berichten: 140
Lid geworden op: 29 mei 2006 11:58

Re: Testen met AI Radio DJ

Bericht door Petertje »

Gebruikersavatar
MFM
Berichten: 3791
Lid geworden op: 11 jul 2005 16:56

Re: Testen met AI Radio DJ

Bericht door MFM »

Tsja, daar mist inderdaad nogal wat “leven” in die 2 voorbeelden. Alsof ik mijn tts generator hoor wauwelen.
Petertje
Berichten: 140
Lid geworden op: 29 mei 2006 11:58

Re: Testen met AI Radio DJ

Bericht door Petertje »

Ja, dat is nog steeds erg ingewikkeld. Het is in de afgelopen jaren al flink beter geworden, maar emotie zal lastig zijn om er in te krijgen. Voor nieuws lezen zou het misschien wel een goede oplossing zijn.
Gebruikersavatar
sverrips
Berichten: 563
Lid geworden op: 03 apr 2011 15:53

Re: Testen met AI Radio DJ

Bericht door sverrips »

Petertje schreef: 31 aug 2023 13:15 Ja, dat is nog steeds erg ingewikkeld. Het is in de afgelopen jaren al flink beter geworden, maar emotie zal lastig zijn om er in te krijgen. Voor nieuws lezen zou het misschien wel een goede oplossing zijn.
Welke TTS heb je gebruikt ? Misschien dat ik er iets aan heb, al zijn er bergen TTS, maar ze kosten zoal wat !
https://progressieverock.nl - De progzender van ONS ALLEMAAL !
Gebruikersavatar
sverrips
Berichten: 563
Lid geworden op: 03 apr 2011 15:53

Re: Testen met AI Radio DJ

Bericht door sverrips »

Dit is dus een proef uitzending. Ik heb nog niet de goede (lees goede en goedkope) TTS gevonden online, dus nog even met espeak-ng Dit is het systeem dat zelfstandig draait en door mij ontworpen is en niet werkt en geen verbinding heeft met de AI oplossing van Marius. Ik blijf met hem samenwerken, maar kan nu ook zonder hem (wat niet de bedoeling is, maar het kan wel). Het is een zo simpel een goede stem te creeren als je ervoor betaald, dat hierbij een tweede oplossing gemaakt is. Tergelijkertijd nog steeds na een dag verbaasd hoe simpel het is AI in te zetten en te maken voor een radio automatisering dat ik nog steeds niet snap waarom anderen daar niet in gesprongen zijn, elk programmeur zou dit kunnen en 't is zo simpel met het gebruik van tgpt !

https://www.mixcloud.com/stephanverrips ... en-22-fla/
https://progressieverock.nl - De progzender van ONS ALLEMAAL !
Petertje
Berichten: 140
Lid geworden op: 29 mei 2006 11:58

Re: Testen met AI Radio DJ

Bericht door Petertje »

sverrips schreef: 31 aug 2023 22:55 Welke TTS heb je gebruikt ? Misschien dat ik er iets aan heb, al zijn er bergen TTS, maar ze kosten zoal wat !
Betaalde ja, Google in dit geval. Ben bang dat als je een beetje fatsoenlijke uitspraak wilt, je toch uitkomt bij Google of Microsoft.
Gebruikersavatar
sverrips
Berichten: 563
Lid geworden op: 03 apr 2011 15:53

Re: Testen met AI Radio DJ

Bericht door sverrips »

Vandaag komt het treurige bericht binnen dat Marius wil gaan stoppen met AI en Radio Automatisering onder het kopje dat een bedrijfsplan uit blijft, dat we er 100% voor moeten gaan als we er serieus in willen zitten. Wij willen dat allebei niet. Verder zijn de kosten hoog voor text naar spraak en hij is bezig met andere intressante projecten. Kortom..... ben nog aan het kijken hoe het stopt, maar sinds gisteren of eergisteren heb ik zelf een systeem ontwikkeld en als hij werkelijk stopt, zal ik het online gaan brengen. Ik zit dan alleen nog met text naar spraak wat mooier zou moeten, maar het systeem draait al en werkt gewoon buiten zijn werk om. BVolgens mij moet de intensie niet zijn dat het niet klinkt, maar meer dat het kan en werkt, al dan niet met een slechte robotachtige aankondiging !

Voor mij is het online brengen alleen maar om te laten zien dat en hoe het draait, ook ik ga er geen serieus werk van maken en probeer zoals ik al een tijd bezig ben zaken online te delen omdat ik dingen niet voor mezelf wil houden en anderen het ook kunnen gebruiken. Ik vaar met het gebruik van linux op diezelfde mensen die ook alles vrij weggegeven hebben, dus dat mag ik ook gewoon wel doen.

Hiermee stopt ook het zakelijk (de support) aanbieden van helpen met het systeem en ga ik verder op vrijwillige basis waarbij dat mensen zichzelf kunnen redden en het systeem kunnen opzetten het uitgangspunt zijn. Ik neem er ook iets meer tijd voor !
https://progressieverock.nl - De progzender van ONS ALLEMAAL !
Plaats reactie