Erres KY556, FM probleem

n00b? Beginner? Newbie? Stel je vragen hier.

Moderator: admin6

Plaats reactie
petervw47
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 mei 2023 20:50

Erres KY556, FM probleem

Bericht door petervw47 »

Voor een kennis ben ik bezig een KY556 nieuw leven in te blazen. Er zat een goede EZ80 in, ik heb de EL84 en de EF89 vervangen. Uiteraard de ECC85 getest en die bleek 80-85% (gemeten op AVO IV). Een nieuwe EM80 was evenmin overbodig.
Een aantal 2 W weerstanden bleek way out of spec, vervangen dus. De liggende 50µF elco was ook wijlen, er zit nu een goeie in (weg brom), de 50+50µ dubbelelco in de voeding meet nog heel behoorlijk. Hier en daar ook wat Philips teer-C's vervangen in het audiogedeelte. In de DC-spanningen zo hier en daar vond ik niet direct afwijkingen.

Er is nu geluid. Via de grammofooningang probleemloos. LG en MG zenders zijn er niet meer, ik ontvang alleen zonnepanelen uit de buurt. Op de FM komt 1 zender sterk door en nog 1-2 zwak (in Midden-Limburg). Na enkele minuten luisteren zakken de zenders langzaam weg, alleen de sterke blijft nog wel hoorbaar. De EM80 vertoont nauwelijks uitslag, ook in het begin op de sterke zender niet (buis heeft zat licht, dat is het probleem niet). Hoogspanning blijft op peil.

Wat verder opvalt is dat, als je midden op de sterke zender afstemt, er op de achtergrond ook een soort 100 Hz ratel uit de lsp hoorbaar wordt. Met name dat wil ik er uit hebben. Iets meer gevoeligheid op FM zou ook wenselijk zijn maar misschien het de Ky556 daar nooit in uitgeblonken. Ik heb de kathodespanningen van de ECH en de EF gemonitord en die veranderen niet, niet geleidelijk met het 'inzakken', maar ook niet als ik aan de afstemknop zit te draaien. Verlopen ook niet na een paar minuten.

Ik weet niet zo goed waar ik nu verder moet zoeken. Graag wat tips.

Peter
Plaats reactie