vps server voor shoutcast streams

Technische vragen / problemen? Leg ze hier neer..

Moderator: admin6

Plaats reactie
edgarkoch
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 dec 2021 12:31

vps server voor shoutcast streams

Bericht door edgarkoch »

Zit er aan te denken om mij een VPS server aan te vragen om onze Shoutcast streams daar op te plaatsen en later eventueel ook onze website en ook nog CentovaCast. Aangezien ik daar niet in thuis ben wou ik hier even vragen wat een goede hoster is voor een VPS Server en hoeveel geheugen en dergelijke ik nodig heb.
rmtech
Berichten: 16
Lid geworden op: 20 aug 2021 16:44

Re: vps server voor shoutcast streams

Bericht door rmtech »

Ik zou anno 2021, bijna 2022, voor Icecast gaan en niet voor Shoutcast. Eigenlijk gebruikt dat nauwelijks wat. Ik zou zeggen dat een kleine Linux-distributie zonder grafische schil met Icecast genoeg heeft aan 1GB RAM en 1 core.

Waar je vooral op moet letten is het dataverkeer. Ik zou eens bij TransIP (goede prijs/kwaliteit) of Hetzner (heel veel waar voor je geld) kijken.
tspronsen
Berichten: 572
Lid geworden op: 03 jan 2012 18:42

Re: vps server voor shoutcast streams

Bericht door tspronsen »

edgarkoch schreef: 28 dec 2021 12:32 Aangezien ik daar niet in thuis ben wou ik hier even vragen wat een goede hoster is voor een VPS Server en hoeveel geheugen en dergelijke ik nodig heb.
Niet lullig bedoeld waarom wil je hier aan beginnen als je er niet in thuis bent?

Bij een VPS doe je over het algemeen zelf het onderhoud. Dit betekend niet alleen de installatie van Shoutcast, maar ook de configuratie van het besturingssysteem en de firewall. Omdat je alles zelf moet doen ben je ook op jezelf aangewezen om eventuele problemen op te lossen. Je moet ook regelmatig updates installeren om je systeem veilig te houden.

Wil je het toch zelf doen dan zou ik de adviezen van rmtech opvolgen en voor Icecast gaan op een VPS van TransIP.
rmtech
Berichten: 16
Lid geworden op: 20 aug 2021 16:44

Re: vps server voor shoutcast streams

Bericht door rmtech »

tspronsen schreef: 28 dec 2021 17:15Bij een VPS doe je over het algemeen zelf het onderhoud. Dit betekend niet alleen de installatie van Shoutcast, maar ook de configuratie van het besturingssysteem en de firewall. Omdat je alles zelf moet doen ben je ook op jezelf aangewezen om eventuele problemen op te lossen. Je moet ook regelmatig updates installeren om je systeem veilig te houden.
Er zijn best wel wat tutorials over het installeren van Icecast op Linux. Als je iets als Debian neemt met automatische updates en een tutorial volgt, dan is het zeker goed te doen. Het is niet dat er persoonlijke gegevens op zo'n server staan. Dus als iets fout gaat, is de schade erg beperkt. Je moet hooguit de server wissen en opnieuw installeren.

Een firewall? Meh. Ik zou zeggen: niets anders dan Icecast installeren en een sterk wachtwoord kiezen, dan heb je er waarschijnlijk weinig omkijken naar.
tspronsen
Berichten: 572
Lid geworden op: 03 jan 2012 18:42

Re: vps server voor shoutcast streams

Bericht door tspronsen »

rmtech schreef: 28 dec 2021 21:49 Er zijn best wel wat tutorials over het installeren van Icecast op Linux.
Ik zeg ook niet dat het niet kan, ik vraag mij alleen af waarom TS dit wil. Hij geeft zelf aan weinig kennis op dit gebied te hebben en de vragen die hij stelt zijn heel basic. De systeemeisen van Shoutcast zijn bv. met één zoekopdracht te vinden. Als je voor dit soort vragen hulp nodig hebt dan geloof ik er niks van dat je wel zelfstandig Icecast op een VPS kunt installeren dmv een tutorial.
rmtech schreef: 28 dec 2021 21:49 Het is niet dat er persoonlijke gegevens op zo'n server staan. Dus als iets fout gaat, is de schade erg beperkt. Je moet hooguit de server wissen en opnieuw installeren.
Dat jij je VPS alleen voor Icecast gebruikt betekend niet dat een hacker dat ook moet doen.

Je schreef zelf al dat je bij een VPS op dataverkeer moet letten. Als een hacker jouw VPS gebruikt voor het uitwisselen van data dan mag jij voor al dat extra dataverkeer betalen. Is die informatie ook nog zwaar illegaal dan kun je zo maar door de politie uit bed gehaald worden. Waarschijnlijk kom je wel met de schrik vrij als je onschuld eenmaal vast staat, maar dat valt voor mij niet in de categorie "beperkte schade".
rmtech schreef: 28 dec 2021 21:49 Een firewall? Meh. Ik zou zeggen: niets anders dan Icecast installeren en een sterk wachtwoord kiezen, dan heb je er waarschijnlijk weinig omkijken naar.
Wij hebben duidelijk een andere kijk op internet security.

Een firewall kan je machine op verschillende manieren beschermen:
  • Als je een nieuwe applicatie installeert die (zonder dat je het weet) een poort open zet dan maak je je systeem al kwetsbaar. Dit kan ook gebeuren door een (automatische) update van een al geïnstalleerde applicatie die een nieuwe feature heeft. Ook een hacker die toegang verschaft heeft tot jouw systeem kan dus extra software installeren en anderen daarmee laten verbindingen.
  • Je kunt toegang tot bepaalde services (zoals SSH) beperken tot een één of enkele IP-adressen. Hiermee verklein je de kans dat hackers toegang tot je server weten te verschaffen
  • Een firewall werkt op een lagere lagen van het OSI model. Het kan daardoor foutief TCP/IP verkeer (zoals ongeldige sessie nummers) blokkeren voordat het bij je Icecast applicatie aankomt. Hierdoor is je Icecast applicatie minder kwetsbaar voor kwaadaardige aanvallen.
Je advies om geen firewall te draaien raad ik dus heel sterk af.
Calypso
Berichten: 319
Lid geworden op: 07 jan 2016 10:52

Re: vps server voor shoutcast streams

Bericht door Calypso »

rmtech schreef: 28 dec 2021 21:49 Een firewall? Meh. Ik zou zeggen: niets anders dan Icecast installeren en een sterk wachtwoord kiezen, dan heb je er waarschijnlijk weinig omkijken naar.
Ik moet het hier heel erg met @tspronsen eens zijn. Als dit je houding is... Alsof je iedereen zonder enige vorm van opleiding in een vrachtwagen neerzet en door Nederland laat crossen. Want "als je-m tussen de witte lijntjes houdt, dan gebeurd er niets". Al jaren is enige vorm van kennis en het gebruik van een firewall onontbeerlijk.

Nee, dan kan er weinig gebeuren. Right. Je serveert bestanden aan luisteraars van je radiostation. En wat ik lees wil TS er ook de website op gaan plaatsen (zou ik afraden overigens: niet alles op 1 server want als er dan iets is ben je compleet onbereikbaar voor je luisteraars; hou essentiele zaken gescheiden).

Icecast/Shoutcast serveren al bestanden, dus dat is met toegang tot je server makkelijk te compromiteren door een hacker. En een website al helemaal; een Linux distributie/webserver heeft weinig weet van de bestanden die je plaatst en serveert, en je hebt geen uitzonderlijke rechten nodig op een website zaken die niet door de beugel kunnen te plaatsen. In het gunstigste geval wordt je server gebruikt om spam te versturen. Maar je kunt ook zonder dat je het weet malware distribueren, of ineens staat justitie aan je deur om een verklaring te krijgen waarom je server deel uitmaakt van een kinderpornonetwerk. Nee, wat kan er gebeuren.

Nu terug naar TS. De benodigde capaciteit hangt af van een aantal zaken:
* Wat wil je nu en in de nabije toekomst op de VPS doen. Alleen distributie (icecast) of ook content "genereren" (centrovacast). Al dan niet met een stukje processing? Website - statisch of dynamisch? CMS?
* Hoeveel luisteraars/bezoekers verwacht je

Alleen Icecast of Shoutcast voor distributie heeft niet zo heel veel nodig qua CPU en geheugen. Zelfs met 1 CPU en 512 MByte geheugen kom je een heel eind met een stukje goede configuratie en zal je niet in de problemen komen tot een paar honderd luisteraars. Echter, dan gaan andere dingen meespelen: dataverkeer. Juist bij dat soort kleinere VPSjes is heel erg beperkt wat je mag "verstoken" en dan kun je zomaar als je station wat luisteraars gaat trekken geconfronteerd worden met extra kosten of het afgesloten worden voor de rest van de maand. Een luisteraar over een periode van 31 dagen kost je ruim 2,5 gbyte in die maand (192kbit stream) per uur; ik zie VPSjes aangeboden worden met 100 GByte dataverkeer (wat best veel lijkt), maar dan zit je dus op 40 luisteruur (= luisteraars x uren) per dag: 5 luisteraars die 8 uur aan hebben staan dus.

Als je dit soort essentiele berekeningen niet kunt volgen: neem dan gewoon een streamaccount bij een streamprovider. Die rekent die allemaal voor je uit, legt een prijs neer voor een aantal slots (= gelijktijdige luisteraars) en zorgt voor het beheer van je server. Ik vind het goed dat je je in de materie verdiept, maar ik denk dat je de verkeerde volgorde bewandeld: verdiep je eerst in de techniek, kijk of je dat snapt en of het wat voor je is, en gedurende die ontdekkingstocht leer je vragen zoals je ze hier stelt te beantwoorden.

Het verdiepen in de techniek hoeft je niet veel te kosten en kan best wel risicoloos: wellicht heb je een oude PC liggen die je kunt gebruiken, of gebruik een virtuele machine. Allemaal binnen je eigen thuisnetwerk om de eerste stapjes te doen; veilig achter je router/firewall van je provider. Volgende stap: zet de poorten open op je firewall/router en laat vrienden en kennissen kijken of ze je kunnen "ontvangen", wat doen bepaalde dingen met stabiliteit, etc etc. Net zoals je hebt geleerd hoe je aan het verkeer moet deelnemen: dat deed je op jonge leeftijd ook niet met een vrachtwagen op de snelweg.
rmtech
Berichten: 16
Lid geworden op: 20 aug 2021 16:44

Re: vps server voor shoutcast streams

Bericht door rmtech »

Misschien was mijn bericht te ongenuanceerd. Als je een beginner bent, en je gaat niets anders dan Shoutcast/Icecast op een VPS draaien, kan dat zonder firewall. Het is echter altijd beter om het wel te doen, dat zorgt ervoor dat kwaadwillenden als het mis gaat minder kunnen. Dit ben ik met de eerdere reacties eens.

Misschien heeft je VPS host een gemakkelijke firewall die je met een grafische schil kunt bedienen. Als je dan de juiste poorten open zet en nog wat IP-adres filters erop zet, ben je een heel eind.

Gezien TS nog een beginner is, zou ik ook afraden om een website (met waarschijnlijk PHP) op dezelfde VPS te draaien. Dat is beter in handen bij een webhost die updates voor je draait etc.
Calypso
Berichten: 319
Lid geworden op: 07 jan 2016 10:52

Re: vps server voor shoutcast streams

Bericht door Calypso »

rmtech schreef: 14 jan 2022 13:19 Misschien was mijn bericht te ongenuanceerd. Als je een beginner bent, en je gaat niets anders dan Shoutcast/Icecast op een VPS draaien, kan dat zonder firewall. Het is echter altijd beter om het wel te doen, dat zorgt ervoor dat kwaadwillenden als het mis gaat minder kunnen. Dit ben ik met de eerdere reacties eens.
Sorry, maar hier ben ik het niet mee eens. Een firewall is altijd nodig als iets direct aan het internet hangt. Dit simpelweg omdat je altijd ook andere zaken draait op een VPS al is het alleen maar voor Shoutcast/Icecast - we leven niet meer in 1989 waarin je besturingssysteem bestond uit 3 bestandjes. Tegenwoordig is je OS het geheel van de kernel en best wel een hoop extra pakketten - denk alleen al aan het feit dat je waarschijnlijk je VPS wilt benaderen via SSH. Overigens extragratis tip: zorg dat je SSH alleen vanuit IP adressen te benaderen is waarvandaan je dat ook wilt; als dat niet vanuit vaste IP adressen gaat, limiteer het in elk geval door geoblocking toe te passen op alleen Nederland. Scheelt je heel veel inbraakpogingen vanuit o.a. China.

Zeker als je beginneling bent: stel de firewall zo dicht mogelijk in, alleen open wat echt nodig is, dat voorkomt problemen als je (als beginneling) zonder het te beseffen wel een programma installeert wat aan de buitenkant aan het luisteren is, of dat dit gebeurd door een lek hier of daar.
Feivel
Berichten: 786
Lid geworden op: 12 okt 2012 17:23

Re: vps server voor shoutcast streams

Bericht door Feivel »

Als je er geen verstand van hebt, doe jezelf dan een lol en huur een Icecast of SHOUTcast server bij een ervaren hostingbedrijf. Dan kun je je echt op radiomaken richten en niet op IT.
Plaats reactie